Brontosaurus

Je dacht dat je je verleden kon begraven. Dat je de deur achter je dicht kon trekken en de geluiden van je geboortehuis kon doen verstommen. Maar het geheugen laat ons zelden in de steek. Alles wat ons ooit is overkomen dragen we met ons mee, als een kat die je in een bos aan een boom vastbindt en die de volgende ochtend luid miauwend op je veranda verschijnt. Als de ex-geliefde die ik achterliet in een andere stad, maar wiens aanwezigheid via posters verspreid bleek te zijn over alle plekken die ik aandeed. Lachend prijkte zijn hoofd plotseling in full color op de wc-deur van het Volkshotel, waar ik die avond met een tinderdate een nieuw pad dacht in te slaan.
Als de bagagekoffer die de Noorse dichteres Gro Dahle aanhaalt in haar gedicht ‘Stel dat je je moeder in een koffer stopt wat krijg je dan’. ‘Je dacht dat je haar achterliet’, schrijft ze weemoedig over die koffer, over de moeder die zorgvuldig in die koffer is weggestopt. ‘Achterlaten’ suggereert een maakbare onzichtbaarheid: het willens en wetens creëren van een dode hoek, door iets bewust de rug toe te keren.

Het lijkt een gangbare gedachte dat het verleden ‘achter ons ligt’, en de toekomst een paar kilometer verderop ons netvlies tegemoet lacht. Vreemd eigenlijk, wanneer je erover nadenkt welke van de twee nu daadwerkelijk het meeste in nevelen gehuld is. De oude Grieken hadden andere inzichten: voor hen refereerde het woord ‘opiso’, dat letterlijk ‘terug’, ‘rug’ of ‘achterkant’ betekent, niet naar het verleden, maar naar de toekomst. ‘Back to the future’, dus, zoals de titel van de bekende sciencefictionfilm.
Een directe verwijzing naar die film is te vinden in de titel van de roman ‘10:04’, van de Amerikaanse auteur Ben Lerner, waarin de hoofdpersoon geconfronteerd wordt met zijn perceptie van tijd. Zo staat hij op een zeker moment oog in oog met de geschiedenis van de brontosaurus, een dinosauriër waarvan in 1903 werd geconcludeerd dat de ontdekking van de soort op een leugen berustte. Het skelet van de brontosaurus bleek samengesteld uit de botten van verschillende soorten dinosauriërs: de brontosaurus had nooit bestaan. De wetenschap werd gedwongen tot het herschrijven van een verleden dat eerder door haarzelf was vastgesteld.

Onlangs zat ik aan de bar van de kroeg waar ik werk. Ik dronk wat met een collega, mijn dienst zat erop, en maakte een praatje met een onbekende jongen op de barkruk rechts van mij. Het gesprek ging over homoseksualiteit. De jongen zei dingen die me boos maakten. Ik herinner me niet meer hoe het gesprek precies verliep, maar wel dat ik plotseling niet langer op de barkruk zat. Dat ik met twee voeten en een hoofd vol woede op de grond was geland, furieus over het feit dat hij niet naar me wilde luisteren. Dat hij mijn waarheden niet voor waar aan wilde nemen. Dat ik mijn stem verhief. Dat mijn collega me aan mijn arm naar buiten trok, dat hij zei dat ik af moest koelen.

Maar ik herinner me vooral wat er daarna gebeurde: dat de jongen toen ik binnenliep nog steeds aan de bar zat, en dat hij zo bedremmeld keek. Dat hij plotseling uitstortte in verklaringen. Dat hij uit Zeeland kwam. Dat hij in een klein dorp woonde. Dat ze daar nu eenmaal niet zo open-minded waren als in deze grote stad. Dat dat was hoe hij was opgevoed. Dat zijn ouders nog nooit in Amsterdam waren geweest. Maar dat hij hier wel naartoe was gekomen, nu. Alleen.

Op dat moment was dat voor mij niet genoeg: je geboortegrond was geen excuus, vond ik. Een weldenkend persoon zou sterk genoeg moeten zijn zich te onttrekken uit een systeem van indoctrinatie, vond ik. Onwetendheid zou geen optie mogen zijn in dit informatietijdperk, vond ik.

Later, terwijl ik in een trein naar mijn eigen, ‘ruimdenkende’ ouders zat, wiens denkbeelden ik in mijn leven zelden ter discussie heb hoeven stellen, begreep ik plotseling iets nieuws. Dat het moed vergt om je verleden in twijfel te trekken. Dat een verandering in de perceptie van dat verleden niet alleen haar eigen vorm doet wankelen, maar ook die van het heden en de toekomst op losse schroeven zet. Dat we niet statisch met onze rug ergens tegenaan staan geparkeerd.

Dat de jongen zijn ouders onmogelijk in een koffer op een station had kunnen achterlaten, zoals Dahle in haar gedicht probeerde. Maar dat hij er ondanks dat wel in was geslaagd om zijn eigen brontosaurusbotten aan het rammelen te brengen, meer dan ik zelf misschien ooit voor elkaar heb gekregen.